• Anasayfa
  • Tarihçe
  • Hukuk Mevzuat
    • Yönetmelikler
    • İş Kanunu
    • Tüzük
  • Basın&Yayın
    • Basın Açıklamaları
    • Yayınlar
    • Haber Arşivi
  • DGD-Sesi
  • Eylem ve Etkinlikler
  • Örgütlenme
  • İletişim
Tweet

Barsan Global Lojistik Depo’da 7 işçi korona pozitif çıktı

Barsan Global Lojistik Orhanlı Depo’da 7 işçi korona pozitif çıktı. Şirket ise Kısa Çalışma Ödeneği alınmasına rağmen işçileri çalıştırmaya devam ediyor.

Barsan Lojistik’in Tuzla Orhanlı'da bulunan deposunda çalışan işçilerden birinin korona testinin pozitif çıkmasının ardından hastaneye giden 6 işçinin de testi dün pozitif çıktı.

Sonucu pozitif çıkan işçilerden DGD-Sen üyesi Mahir Albayrak ile görüştük. Mahir, kalp hastalığı olan eşini, semptomları göstermesi üzerine hastaneye götürünce öğreniyor kendisinin de korona pozitif olduğunu. “Eşim çalışmıyor, evden çıkmadığı için hastalık büyük ihtimal benden ona bulaştı. Biri 3 yaşında, diğeri 2 aylık iki çocuğumuz var. Hasta olduğumu öğrendikten sonra depodaki arkadaşlardan beni arayanlar oldu, nasıl oldun iyi misin diye sormak için. Şu an belki de hepiniz koronaya yakalandınız, hepinize bulaşmış olabilir, hiçbir belirti olmasa da gidip test yaptırın dedim. O akşam 6 arkadaş hastaneye gitmiş, sabah da haberleri geldi hepsi korona pozitif çıkmış.”

NE ÖNLEM VAR NE DE DENETİM

Vakalar ortaya çıkmadan önce Barsan Lojistik Depo’da herhangi bir önlem alınmadı. Sendikanın ücretli izin verilmesi ve işyerinde gerekli önlemlerin alınması için verdiği dilekçeye rağmen Barsan Lojistik’in depo bölümü ne dezenfekte edildi ne de işçilere maske, eldiven gibi koruyucu ekipman dağıtıldı. “Ayrıca denetim yapılması için şirketle görüştüğümüzde oradaki çalışan arkadaş dedi ki, dilekçenizi alsak da şu an bir denetleme yapılması mümkün değil. Denetime çıkacak kimse yok, salgın sebebiyle denetimler durduruldu dedi. Bu kez İŞKUR’a gittik. Orası da aynı şeyi söyledi. Mahkemeler kapalı. Şikayet edecek, denetim yapacak birim yok dediler”

ENGELLİ VE HASTA İŞÇİLER DAHİ İŞE GERİ ÇAĞRILDI

Salgınla beraber Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında işçiler yıllık izne çıkarıldı. Ancak işlerin yoğun olduğu bahane gösterilerek tüm işçiler işe geri çağrıldı. “Engelli ve kronik rahatsızlığı olan arkadaşlarımıza ise ‘Çalışırken başıma gelecek şeylerden, şirket hiçbir şekilde sorumlu değildir’ diyen bir belge imzalatıldı. Şu an herkes sigortasız şekilde zorla çalıştırılıyor. Arkadaşlarımızın hepsinin maddi durumu çok kötü. Hepsinin borcu var, işlerini kaybetmemek için günlük 20 liraya çalışmaya razı oluyorlar.”

POZİTİF ÇIKAN İŞÇİYE YALAN SÖYLEDİĞİNE DAİR İFTİRA

Bütün müdürlerin pozitif vakalardan haberi olduğunu aktaran Mahir, “Ben pozitif çıktığım gün bölüm amirlerine durumumu bildirdim. Kimseye aksettirmeden durumu çözmeye çalışıyorlar, bir yandan da yalan söylediğime dair iftira atmaya çalışıyorlar. Bunu yapanlar da Depo Müdürü Levent Özbek ve Proje Yöneticisi Cahit Duman. Maksat olayın üstünü örtmek. Çünkü sendikalı olduğumuz için zaten kinliler bize. Daha önce kafalarına göre yaptıkları zamlarla ilgili ihtar çekmiştik. Ama şikayetlerimizi dikkate almadılar, Barsan şikayetleri dikkate alan bir yer değil. Amaçları bizi yıldırmak. Bizi, tazminatlarımızı verecekleri sözüyle istifa etmeye zorluyorlar. Sendikalı işçileri işten çıkaramadıklarından kendi isteğimizle işten çıkmamız için baskı yapıyorlar.” diyor.

‘BAŞIMIZA BİR ŞEY GELSE SORUMLUSU KİM OLACAK?’

Albayrak, bu şekilde çalışmayı kabul etmeyeceklerini söylüyor ve ekliyor, “Bu insanların hiçbir şeyden korkusu yok. Hem devlet üzerinden benim paramın %60’ını vereceksin hem de günlük 20 liraya beni çalıştırmaya devam edeceksin. Biz bunu kabul etmiyoruz. Zaten sigortamız yatmayacak. Başımıza bir şey gelse sorumlusu kim olacak? Bunlara karşı çıkınca bize kinlendiler. Çalışanlara da parasının kalan %40’ını vereceklerini söylüyorlar, o da 3 ay sonra. Bununla ilgili kanıtlayıcı bir belge de vermiyorlar, ödeyeceklerinin garantisi yok. Başımıza bir şey gelse, iş kazası olsa ne olacak? Sorumluluğunu alabilecekler mi bunun?”

Tweet

Sendikaya nasıl üye olunur?

Sendikaya üyelik artık e-devlet üzerinden çok kolay

Basın Açıklamaları

Ne Arvato Patronuna, Ne Corona’ya Teslim Oluruz!

Ne Arvato Patronuna, Ne Corona’ya Teslim Oluruz!

MİGROS & USGRUP DİRENİŞİ BASINA VE KAMUOYUNA

MİGROS İŞÇİ KIYIMINA DEVAM EDİYOR, DİRENEREK KAZANACAĞIZ!

Avon'dan kadrolu çalışanlara 'Ya istifa edin yada taşerona geçin' baskısı

Bu süreçte sendikamıza Bakanlıkça aktarılan bilgi; şikayetlerimizin titizlikle ayrıntılı incelendiği aynı doğrultuda tespitlere varıldığı yönünde oldu. Özellikle "asıl işte taşeron çalıştırıldığının" tespitinin yapıldığı ve bu tespitin #Avon yönetimine de iletildiği vurgulandı.

Neden Sendikalı Olmalıyım?

Çünkü sendika güçtür.
Biz işçilerin emeğinden başka satacak bir şeyi yoktur. Tek gücümüz, emekten gelen gücümüzdür. Bu güç sendikalarda örgütlenerek hayat bulur. Sendikalı işçi haklarını da haklarını almasını da bilir. Patronun gözünün içine bakarak "ben sana muhtaç değilim sen bana muhtaçsın" diyebilir.
Çünkü sendika işçilerin birliğidir.
Sendikalı işçi, ortak hareket eder. Sendikalı-sendikasız, kadın erkek, dili-dini-etnik kimliği ne olursa olsun tüm işçilerin söz yetki karar sahibi olması için çabalar. Patronların işçilere yönelik her türlü baskı, taciz, şiddetine karşı gelir, işçilerin onurlu bir çalışma yaşamına sahip olması için mücadele eder. Sendikalı işçi patrondan lütuf dilemez, ücretini, çalışma saatlerini, çalışma koşullarını sözleşmeyle belirler. Patronun canı istediği zaman onu işten atamayacağını bilir. Her türlü haksızlığa-hukuksuzluğa karşı sendikasının yanında olduğunun bilinciyle, özgüvenle hareket eder.
Çünkü sendika sosyal hakların teminatıdır.
Sendikalı işçi, işçi sınıfının kimi zaman canı pahasına mücadele ederek tarih boyunca kazandığı bütün sosyal haklara sahiptir. Bu hakları kimi zaman yasa yapıcılara ve uygulayıcılarına karşı her türlü yolla savunur. Bilir ki hakları, hükümetlerin-patronların lütfu değil, işçi sınıfının mücadelelerinin kazanımıdır.
Çünkü sendika dayanışmadır.
Sendika, işçilerin haklarını öğrenmeleri, ortak tartışmalar yürütmeleri için ücretsiz atölyeler düzenler. İşçilerin sadece çalışma yaşamı hakkında değil tüm toplumsal sorunlar hakkında bilinçlenmeleri için araştırmalar yapar, raporlar yayınlar, paneller düzenler, uluslararası bağlantılar kurar. İşsizlerin sorunlarına sahip çıkar ve ortak hareket etmeleri için mücadele eder. İş kazası mağduru işçilerin ve iş cinayeti mağduru ailelerin hukuki sürecini ücretsiz yürütür. İşçi havzalarında ücretsiz eğitim dayanışması düzenler, HES yapımına, kentsel dönüşüme karşı mücadelelere destek olur.
Çünkü sendika insanca yaşam kavgasıdır.
Sendika , uzun çalışma saatlerine, düşük ücretlere, taşeronlaşmaya, iş cinayetlerine, meslek hastalıklarına, kayıt dışı çalıştırılmaya, dil-din-etnik kimlik üzerinden yürüyen kavgalara, işyerindeki sözlü ve fiziksel her türlü tacize karşı yürüttüğümüz kavgadır.

05332468711

[email protected]

Osmanağa Mah. Gençlik Sk. No: 5 Kat: 3 Kadıköy, İstanbul

  • Anasayfa |
  • Tarihçe |
  • Hukuk Mevzuat |
  • Basın&Yayın